Tremolors a les parpelles: mioquímia i blefaroespasme

Medical content revised by - Last revision 28/04/2023
Tremolors a les parpelles: mioquímia i blefaroespasme

Em tremola la parpella. Què és?

Els tremolors en les parpelles són molt comuns i habituals entre la població. Quan algú diu “em tremola l’ull”, el que ocorre en realitat és una espècie de fasciculació, palpitació o espasme en la parpella, conegut tècnicament com mioquímia orbicular que pot o no apreciar-se a simple vista. Sol aparèixer sobtadament i el més freqüent és que persisteixi només durant un breu període de temps (segons o minuts) i desaparegui sense cap mena de molèstia major. Aquestes fasciculacions poden repetir-se. Es tracta d’un tremolor provocat per contraccions benignes i involuntàries en el múscul orbicular que és l’encarregat de tancar les parpelles.


Són benignes els tremolors?

La mioquímia orbicular sol ocórrer únicament en una de les parpelles i, amb major freqüència, en la inferior. En general, aquest tipus de tremolor no arriba a tancar completament l’ull (és només un “tremolor”) i no sol persistir durant molt de temps. En el cas d’alguna d’aquestes situacions es donessin, podria tractar-se d’algun desordre muscular o neurològic més greu, com el blefarospasme o l’espasme hemifacial, pel que caldria consultar-ho amb un especialista.


Per què es produeix?

En el cas que es tracti d’un tremolor comú i benigne (mioquímia), pot tenir relació amb l’estrès, l’ansietat, el consum de begudes estimulants, el tabac, etc. També pot tenir relació amb la sequedat i irritació ocular, i amb la falta de son i descans.

En qualsevol d’aquests casos, els moviments palpebrals no revestirien gravetat cap i no seria necessari acudir a l’oftalmòleg, sinó que hi hauria suficient amb esperar que desapareguin sols o seguir una sèrie de consells que ajudin a fer-los desaparèixer. Només en cas de no desaparèixer i persistir en el temps recomanem visitar a l’oftalmòleg especialista en parpelles.


Parpellejos involuntaris associats a patologies

En el cas d’altres afeccions més greus, com el blefaroespasme o l’espasme hemifacial, ja no es tracta de petits tremolors si no d’espasmes més enèrgics i han de ser estudiats per especialistes en neurooftalmologia que descartaran si existeixen o no malalties associades i valorarà la derivació per al seu tractament l’equip d’especialistes en oculoplàstica. Els següents símptomes requereixen revisió oftalmològica, ja que combinats amb uns altres poden indicar la presència d’una malaltia:

  • Els espasmes provoquen el tancament complet de les parpelles
  • Existeix dificultat per a mantenir els ulls oberts durant el dia
  • Experimenta tremolors en altres zones de la cara a part de la zona ocular
  • Els espasmes es donen en tots dos ulls al mateix temps
  • Té antecedents en la seva família de malalties relacionades amb aquests símptomes

Tractament dels tremolors en les parpelles

  • Mioquímia orbicular

En el cas de la mioquímia orbicular, les contraccions involuntàries solen desaparèixer per sí soles. No obstant això, es poden seguir una sèrie de trucs casolans per a pal·liar els seus efectes. En general, disminuir el nivell d’estrès i ansietat ajudarà al fet que desapareguin i que no es repeteixin. Hi ha altres tractaments que poden facilitar la seva desaparició, tals com aplicar gotes humectants per a mantenir els ulls hidratats, utilitzar ulleres de sol o aplicar contrastos de fred i calor en intervals de 10 segons per a millorar la circulació de la parpella. En el següent article descrivim els principals remeis per a la mioquímia orbicular o tremolors en les parpelles.

  • Blefaroespasmes, espasmes hemifacials i altres

D’altra banda, en el cas dels blefaroespasmes i espasmes hemifacials diagnosticats per especialistes en neurooftalmologia i oculoplàstia, el tractament d’elecció són les injeccions de neuromoduladors per relaxar temporalment la musculatura de les parpelles i evitar que es contregui.

Related articles

Dry eye syndrome or keratoconjunctivitis sicca

Dry eye syndrome is a common eye disease that occurs when there is a lack of lubrication and moisture on the surface of the eye, either because the tear is insufficient or of poor quality. The patient suffers discomfort such as itching, a feeling of sand in the eyes, eyestrain, blurred vision or photosensitivity.

How to avoid eyelid twitching

It is very likely that at some time you have experienced eyelid twitching. If it has gone on for a while then you will know how bothersome it can be. Eyelid twitching is caused by a contraction of the orbicularis muscle in the upper or lower eyelid. It may suddenly appear and last for a […]

Blepharoplasty or eyelid surgery

Blepharoplasty is a minimally invasive operation that removes excess skin, and sometimes fat, from the eyelids. With this surgery it is possible to improve the tired aspect of the face: the look recovers vitality and expressiveness, the eyes look bigger and the face has a younger and healthier appearance.

Do you have any questions?

Contact us or request an appointment with one of our Oculoplastics - Cosmetic Eye Care specialists.

Visit us at:

ICR Ganduxer Headquarters

C/ Ganduxer,117
08022 Barcelona See map

ICR Pau Alcover

C/ Pau Alcover 67
08017 Barcelona See map

ICR Cerignola

C/ Cerignola, 14
08022 Barcelona See map

ICR Terrassa

C/ Del Nord, 77
08221 Terrassa See map

ICR Service at Clínica Ntra. Sra. del Remei

C/ de l'Escorial,148
08024 Barcelona See map

Clínica Bonanova Surgical Center

Passeig Bonanova, 22
08022 Barcelona See map

Clinica Bonanova Tests and Treatments

C/ Mandri, 63
08022 Barcelona See map

ICR Ganduxer Headquarters

Telephone number +34 93 378 23 19
Emergencies phone number: +34 93 418 72 27

Opening hours:
Monday to Friday 8 a.m. to 9 p.m.
Saturdays 9 a.m. to 2 p.m.

How to get there More information

ICR Pau Alcover

Telephone number (+34) 93 378 23 19

Opening hours:
Monday to Friday from 8 am to 9 pm. Saturday from 8 am to 2 pm.

How to get there More information

ICR Cerignola

Telephone number +34 93 378 23 19

Opening hours:
Monday to Friday 8 a.m. to 9 p.m.

How to get there More information

ICR Terrassa

Telephone number +34 93 736 34 40

Opening hours:
Monday to Friday from 8:30 a.m. to 2 p.m. and 3 p.m. to 8 p.m.

How to get there More information

ICR Service at Clínica Ntra. Sra. del Remei

Telephone number 902 10 10 50

Opening hours:
Monday to Thursday from 3 p.m. to 8 p.m. and Monday mornings from 8 a.m. to 2 p.m.

How to get there More information

Clínica Bonanova Surgical Center

Telephone number 934 34 09 25

Opening hours:
Monday to Friday from 7:30 a.m. to 8:30 p.m.

How to get there More information

Clinica Bonanova Tests and Treatments

Telephone number +34 93 434 27 70

How to get there More information